Jesteś tutaj

Świadomość samego siebie jest najskuteczniejszą dietą - relacja ze spotkania

/
Data wydarzenia: 
22.05.2015

Świadomość samego siebie jest najskuteczniejszą dietą - relacja ze spotkania

Temat zdrowego odżywiania, diety, oraz tak zwanego bycia „fit” lub „bio” od kilku lat nie schodzi z pierwszych miejsc proponowanych nam przez media. Zalewa nas krzykliwymi hasłami z bilbordów i obrazami zadowolonych, pięknych kobiet oraz siedzących przy stole roześmianych rodzin. 8 maja także my, w filii nr 9 postanowiliśmy o tym porozmawiać ale przyglądając się zagadnieniu z nieco odmiennej perspektywy.

Spotkanie pod hasłem „świadome odżywianie, czyli jesteś jak orchidea” poprowadziła Ewa Kaian Kochanowska  - nauczycielka metody Mindfulness. Założeniem wykładu nie było pouczenie zgromadzonych o właściwościach produktów, czy rozpisanie konkretnego jadłospisu. Prezentacja dotyczyła określonego sposobu postawy wobec posiłków, według której karmi ono zarówno ciało jak i ducha. Te dwa aspekty ludzkiego istnienia stanowią nierozłączną całość. Według metody mindfulness to my sami musimy rozeznać czego potrzebujemy, co jest dla nas dobre i jak w związku z tym chcemy postępować, abyśmy mogli wydobyć z życia pełnię smaku. Sedno sprawy stanowi świadomość samego siebie – tego jakie produkty kupujemy, co jemy i z jakiego powodu.

Podczas spotkania otrzymaliśmy do wypełnienia ankietę. Odpowiedzi na pytania – udzielane samemu sobie – miały skłonić uczestników do refleksji,  ułatwić dostrzeżenie pewnych mechanizmów czy szkodliwych przyzwyczajeń, istniejących w naszych nawykach żywieniowych. Odbyła się także szczególnego rodzaju degustacja. Zostaliśmy poczęstowani kawałkiem jabłka i smakowaliśmy je zgodnie z metodą mindfulness, czyli starając się wykorzystać w tym czasie wszystkie zmysły.

Na koniec Ewa Kaian zachęcała aby każdy uczynił sobie jakieś postanowienie – związane ze sposobem odżywiania bądź innymi codziennymi nawykami. Kilka uczestniczek, zadeklarowało podjęcie takiego wyzwania.

Ewa Pilachowska

Data wydarzenia: 
22.05.2015
Udostępnij: