Przejdź do treści

Jesteś tutaj

Baba Ali- Najważniejsze przepisy kulinarne w moim domu

/
Data wydarzenia: 
08.12.2017
,
Godzina rozpoczęcia: 
10:15

Baba Ali- Najważniejsze przepisy kulinarne w moim domu

Warsztaty literacko-artystyczne dla gimnazjalistów nawiązujące do książki Grażyny Rigall „Baba Ali, czyli przepisy kulinarne kuchni tureckiej mojego ojca, który nie został kucharzem”.

Książka ta powstała na bazie przepisów Polaka urodzonego w Turcji, a mieszkającego obecnie w Sopocie. Ponieważ został inżynierem, a gotował z zamiłowania do smaków i sentymentu do kraju, w którym urodził się jako przedstawiciel piątego pokolenia Polaków ze wsi Adampol koło Stambułu, w książce tej do zilustrowania potraw zostały użyte niekonwencjonalne środki plastyczne związane z jego zawodem.

Zadaniem uczestników warsztatów będzie wykonanie ilustracji – rozkładówki książki kucharskiej – do przepisu kulinarnego, którego używa się w ich domu od kilku pokoleń.

Chodzi o to, aby przepis – oprócz informacji, jak go wykonać – miał również graficznie atrakcyjny sposób przedstawienia danej potrawy. Uczestnicy warsztatów będą mieli trochę inne zadanie – tak dobrać środki wyrazu, aby efekt pracy wiązał się w jakiś sposób z historią ich rodziny i istotnymi wątkami z życia autora przepisu.

Tym razem będą to przepisy związane ze świętami Bożego Narodzenia.

 

 

Zajęcia zorganizowane przy współpracy z Radą Dzielnicy Wrzeszcz Dolny.

Data wydarzenia: 
08.12.2017
Godzina rozpoczęcia: 
10:15
Udostępnij:
Baba Ali- Najważniejsze przepisy kulinarne w moim domu | WOJEWÓDZKA I MIEJSKA BIBLIOTEKA PUBLICZNA w Gdańsku

Błąd

Komunikat

Created three snippet files based on configuration.
Wystąpił niespodziewany błąd. Proszę spróbować później.