Jesteś tutaj

Czy Japonia tylko ryżem stoi? Różne oblicza kuchni japońskiej

Kategoria: 
/
Data wydarzenia: 
22.06.2018
,
Godzina rozpoczęcia: 
18.00

Czy Japonia tylko ryżem stoi? Różne oblicza kuchni japońskiej

Kuchnia japońska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Cenione są jej walory smakowe, zdrowotne oraz egzotyka, jaką ze sobą niesie. Królujące w polskich restauracjach sushi narzuca jednoznaczny schemat myślenia na temat tradycji kulinarnej Kraju Wschodzącego Słońca. Gotowany biały ryż, surowa ryba oraz wodorosty jawią się jako podstawowe składniki diety Japończyków. Jednakże kuchnia japońska jest o wiele bogatsza i bardziej złożona, a to, co powszechnie uznawane jest za „tradycyjne” w rzeczywistości miewa nie aż tak dawny rodowód. Celem wystąpienia jest przedstawienie historii japońskiej sztuki kulinarnej oraz współczesnych zwyczajów żywieniowych Japończyków.

prowadzenie: Sonia Czaplewska

Spotkanie jest wydarzeniem z serii "Doktowykładów".

Projekt “Doktowykłady, czyli humanistyka oczami młodych naukowców” to cykl fakultatywnych spotkań zainicjowanych i prowadzonych przez uczestników Filologicznych Studiów Doktoranckich Uniwersytetu Gdańskiego.
Spotkania są okazją do prezentacji różnorodnych punktów widzenia na problemy współczesności, pozwalają także na kształtowanie postawy otwartości oraz promowanie współczesnej humanistyki. Zapraszamy na cykl doktowykładów, które odbędą się w maju i czerwcu w Filii Naukowej. 

Data wydarzenia: 
22.06.2018
Godzina rozpoczęcia: 
18.00
Udostępnij: