Jesteś tutaj

Witarianizm - czyli o zaletach niegotowania potraw - część II

/
Data wydarzenia: 
15.03.2019
,
Godzina rozpoczęcia: 
18.00

Witarianizm - czyli o zaletach niegotowania potraw - część II

Spotkanie z witarianizmem okazało się na tyle ciekawe, że słuchacze i prowadzący spotkanie poprosili o dogrywkę. Tak więc - zapraszamy po przepisy, po wiedzę i po inne spojrzenie na siebie jako istotę żywą. Witarianizm zazwyczaj jest bardzo prosty i szybki - często ogranicza się do "umyj i zjedz", ewentualnie "umyj, pokrój, przypraw, zamieszaj i jedz". Ale ma też bardzo konkretny, zdrowotny wymiar.

Witarianie znajdują uzasadnienie swoich wyborów żywieniowych w tym, że człowiek w przeszłości nie znał ognia, a więc w naturze jadł pokarmy surowe.

Ponadto żywią przekonanie o tym, że gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne zawarte w warzywach i owocach. Wysoka temperatura powoduje ścinanie się białka i „śmierć” żywności. W procesie gotowania i solenia potraw (tak jak podczas palenia papierosów) wytwarzają się nitrozoaminy, które mają właściwości rakotwórcze.


Na spotkaniu dowiemy się:
- dlaczego zalecane 5 posiłków dziennie nie jest dla organizmu fizjologiczne i przez to niezdrowe?
- dlaczego witarianizm może wyleczyć choroby nowotworowe i zapobiegać im?
- ile potrafią żyć witarianie i w jakiej są formie witarianie seniorzy? 

Spotkanie poprowadzi pan Emil Grzywacz - witarianin. 

 

 

Data wydarzenia: 
15.03.2019
Godzina rozpoczęcia: 
18.00
Udostępnij: