Jesteś tutaj

kuchnia

Tradycje kulinarne Korei

O kulturze kulinarnej Kraju Porannej Ciszy opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska) i "Tradycje kulinarne Korei". Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną.

Data wydarzenia: 
29.06.2015
Udostępnij:
Więcej

Między kuchnią a jadalnią: Kuchnia we dworze i w mieście

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu między kuchnią a jadalnią: tradycje kulinarne XX-lecia międzywojennego. Na spotkaniu przyjrzymy się kuchni dworskiej i "miejskiej" - jej wyglądowi i wyposażeniu. 

Spotkanie poprowadzi Barbara Męczykowska.

Data wydarzenia: 
28.11.2016
Udostępnij:
Więcej

Między kuchnią a jadalnią: ...te nieszczęsne dwanaście potraw

Między karpiem a pstrągiem, mamałyga czy keks? Co było bardziej "świąteczne": barszcz czy bigos postny i jak się miała tradycja do realiów wigilijnej wieczerzy niemal sprzed wieku?

Ostanie przedświąteczne spotkanie z cyklu Między kuchnią a jadalnią: tradycje kulinarne XX-lecia międzywojennego poświęcone będzie zwyczajom bożonarodzeniowym z tamtego okresu. Spotkanie poprowadzi Barbara Męczykowska. 

Data wydarzenia: 
12.12.2016
Udostępnij:
Więcej

Marie Rosnac i jej "Gdańska książka kucharska"

Zylc, nudle, kuchy, kłobuchy, plindze, golce, ladraty, krylki, szabloki, bambrzoki, kukle – to nie imiona krasnoludków z baśni, ale nazwy potraw popularnych na Pomorzu w dawnych wiekach. Bogatsi Pomorzanie częściej jadali mięsa, zaopatrywali się na targach, używali wielu przypraw i gotowali bardzo różnorodnie. Przyrządzano, nie tylko i dziś popularne kurczę czy indyka, ale i kwiczoły, kuropatwy czy kaczki w sosie serdelowym.

 

O tradycjach gdańskiej kuchni opowie Magdalena Gliniecka.

Data wydarzenia: 
07.12.2018
Udostępnij:
Więcej
Subskrybuj RSS - kuchnia