/
,
Data wydarzenia:
07.12.2018
Godzina rozpoczęcia:
18.00
Marie Rosnac i jej "Gdańska książka kucharska"
"Gdańska książka kucharska. Wskazanie jak gotować, piec i marynować na smaczny sposób zgodnie ze sprawdzonymi przepisami dzięki pięćdziesięcioletniemu doświadczeniu opracowała Marie Rosnack z suplementem zawierającym potrawy i napoje dla chorych i zdrowiejących" – to książka, która stała się inspiracją do tematu tego spotkania. Gotowanie było, podobnie jak i całe miasto nad Motławą, wielokulturowe - mieszały się tu wpływy francuskie, holenderskie, angielskie i niemieckie.
Zylc, nudle, kuchy, kłobuchy, plindze, golce, ladraty, krylki, szabloki, bambrzoki, kukle – to nie imiona krasnoludków z baśni, ale nazwy potraw popularnych na Pomorzu w dawnych wiekach. Bogatsi Pomorzanie częściej jadali mięsa, zaopatrywali się na targach, używali wielu przypraw i gotowali bardzo różnorodnie. Przyrządzano, nie tylko i dziś popularne kurczę czy indyka, ale i kwiczoły, kuropatwy czy kaczki w sosie serdelowym.
O tradycjach gdańskiej kuchni opowie Magdalena Gliniecka.
Data wydarzenia:
07.12.2018
Godzina rozpoczęcia:
18.00
Udostępnij: