Jesteś tutaj

Pomorskie ciekawostki z BBC (cz. 16) – Smaki Pomorza

/
Data wydarzenia: 
29.09.2021

Pomorskie ciekawostki z BBC (cz. 16) – Smaki Pomorza

Kuchnia aż do połowy lat 50. XX w. stanowiła jedno z podstawowych pomieszczeń w wiejskich i miejskich budynkach mieszkalnych. To w niej właśnie toczyło się życie rodzinne – nie tylko przygotowywano i spożywano tu posiłki, ale też spędzano czas wolny, pracowano, a nawet kąpano się i prano! Głównym meblem w niej był oczywiście stół, na którym powstawały niezapomniane przysmaki, z okazji tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa Kulturowego (11–12 i 18–19 września) prezentowane w tym odcinku naszego cyklu.

Skarbnicą wiedzy o przepisach kulinarnych z Pomorza jest ukazujący się od 1963 r. miesięcznik „Pomerania”. Ostatnio o kulinariach pisze na jego łamach Rafał Nowakowski, autor cyklu „Smaki i aromaty Pomorza”. Temat kuchni pomorskiej podejmowały jednak również i inne czasopisma, jak „30 Dni”, „Jantarowe Szlaki” czy „Dziennik Bałtycki”. Zachęcamy do lektury publikacji na ten temat udostępnionych w Bałtyckiej Bibliotece Cyfrowej i Polonie – prowadzonej przez Bibliotekę Narodową w Warszawie. Warte poznania są nie tylko te zaprezentowane poniżej. Polecamy poszukiwania na własną rękę, bo materiałów o kulinariach pomorskich i polskich dawniej i obecnie jest w bibliotekach cyfrowych dużo więcej. Dociekliwy czytelnik dowie się z nich m.in. o podobieństwach między kuchniami kaszubską i… bretońską, a także o tym, że słynna gdańska wytwórnia „Pod Łososiem” produkowała – prócz wódek i likierów – trunek zwany Lilien Kornfallgen, którego głównym składnikiem były zbierane w lasach… kwiaty konwalii.

Dla łatwiejszego korzystania z zasobów Bałtyckiej Biblioteki Cyfrowej zalecamy korzystanie z wyszukiwarki Google Chrome.

 

 

Janina Łabanowska, Jacek Ostapkowicz, W dawnej kuchni, Gdynia 2000

 

Pomerania : miesięcznik społeczno-kulturalny, 2009, nr 12, s. 12–16

 

Pomerania : miesięcznik regionalny, 2006, nr 3, s. 10–13

 

Pomerania : miesięcznik społeczno-kulturalny, 2013, nr 6, s. 37–39

 

Pomerania : miesięcznik społeczno-kulturalny, 2019, nr 6, s. 4 –5

 

Jantarowe Szlaki, 1998, nr 4, s. 50–53

 

30 Dni, 2003, nr 6, s. 39–43

 

Pomerania : miesięcznik regionalny, 2008, nr 10, s. 39–40

 

Doktora Oetkera – przepisy, Oliwa ok. 1935 (publikacja z biblioteki cyfrowej Polona)

 

Przepisy łatwego gotowania, Warszawa 1933 (publikacja z biblioteki cyfrowej Polona)

 

Przepisy spiżarniane, Kórnik 1914

 

Przepisy : „Wypiek” Społem, Warszawa 1936 (publikacja z biblioteki cyfrowej Polona)

 

Pomerania : miesięcznik społeczno-kulturalny, 1998, nr 4, s. 54

 

Pomerania : miesięcznik społeczno-kulturalny, 2010, nr 2, s. 51

 

Pomerania : miesięcznik regionalny, 2001, nr 2, s. 44

 

Pomerania : miesięcznik regionalny, 2002, nr 1, s. 31

 

Ryby na tacy.png

 

Bałtycka Biblioteka Cyfrowa

Bałtycka Biblioteka Cyfrowa utworzona została w 2008 r. w Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Marii Dąbrowskiej w Słupsku. W 2011 r. partnerem strategicznym przedsięwzięcia została Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Josepha Conrada Korzeniowskiego w Gdańsku. W sumie, wraz z pozostałymi partnerami, bibliotekę tworzą 33 instytucje. Upublicznione obiekty – czasopisma, książki, zdjęcia, dokumenty urzędowe, grafiki, kroniki, księgi adresowe i in. – dotyczą przede wszystkim Pomorza Gdańskiego i Środkowego.
 
Data wydarzenia: 
29.09.2021
Udostępnij: