Spotkanie prozdrowotne - „Ile zdrowia jest w kapuście?”
Kapusta biała głowiasta (Brassica oleracea f. alba) i inne kapustowate to warzywa obecne w jadłospisie człowieka od wieków. Kapustowate zawsze były uważane za pokarm służący zdrowiu człowieka. Współczesne badania pozwalają zrozumieć ich wyjątkowe właściwości prozdrowotne na gruncie naukowym. Różnorodność bioaktywnych substancji w warzywach kapustowatych jest niezwykła, stąd też niezwykle szeroki zakres funkcji, na które mogą wpływać w organizmie ludzkim. Po ukiszeniu natomiast, kapusta wpływa na skład drobnoustrojów zasiedlających jelita. Ale są też zagrożenia, których łatwo uniknąć jeśli rozumie się trochę chemię zamkniętą w tych warzywach.
Spotkanie zrealizowane zostanie w ramach projektu „Wędrujący Klub Mieszkańca" współfinansowanego ze środków Urząd Miasta Gdańsk i Stowarzyszenia Projekt Pełni Szczęścia.