Witarianizm - czyli o zaletach niegotowania potraw - część II
Witarianie znajdują uzasadnienie swoich wyborów żywieniowych w tym, że człowiek w przeszłości nie znał ognia, a więc w naturze jadł pokarmy surowe.
Ponadto żywią przekonanie o tym, że gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne zawarte w warzywach i owocach. Wysoka temperatura powoduje ścinanie się białka i „śmierć” żywności. W procesie gotowania i solenia potraw (tak jak podczas palenia papierosów) wytwarzają się nitrozoaminy, które mają właściwości rakotwórcze.
Na spotkaniu dowiemy się:
- dlaczego zalecane 5 posiłków dziennie nie jest dla organizmu fizjologiczne i przez to niezdrowe?
- dlaczego witarianizm może wyleczyć choroby nowotworowe i zapobiegać im?
- ile potrafią żyć witarianie i w jakiej są formie witarianie seniorzy?
Spotkanie poprowadzi pan Emil Grzywacz - witarianin.